Sok szeretettel köszöntjük megújult honlapunkon! Az előforduló hibákat folyamatosan javítjuk. Mindenkinek tartalmas, kellemes böngészést kívánunk!

Beszámoló az Országos Diákparlamentről

No Rating
  1. február 3-5. között Székesfehérváron rendezték az Országos Diákparlamentet. Pénteken 250-nél is több diák és kísérőtanár érkezett az ország minden tájáról városunkba.

Délután plenáris ülés volt, majd este négy helyszínen fórumok (köznevelési, felsőoktatási, digitális, szakképzési) zajlottak. A szakképzési fórumon a legtöbb kérdésre az NGM főosztályvezetője válaszolt, majd Bruckner László az iskolai DÖK-ök eredményeiről, elvárásairól és a megyei diákparlamentről kérdezte a fiatalokat.

A szombat szekcióülésekkel folytatódott, amelyeken a diákönkormányzatok tagjai a működésükről, belső és külső kommunikációjukról, a közösségi szolgálat tapasztalatairól, az iskolákon, kollégiumokon belüli konfliktusokról, és azok kezeléséről, illetve a pályaválasztásról tárgyaltak.

A diákparlament résztvevőinek játékos feladatban is volt részük. Az Ismerd meg Fehérvárt! című versenynek az volt a lényege, hogy a tanulóknak mobilapplikáció segítségével kellett megtalálniuk tíz nevezetességet a belvárosban és a szelfi sem maradhatott el. A szerencsések értékes díjakat nyerhettek.

Vasárnap reggelre állította össze a szerkesztőbizottság az 52 (+1) pontos ajánlást, amit a küldöttek a záró plenáris ülésen véglegesítettek, és átadtak Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak. A pontok kitértek a diákképviselet, a köznevelés tartalma, a követelményrendszer, a felsőoktatási rendszerbe való átmenet, a módszertani eszközök, a szakképzés, az oktatás kerete és a neveléshez, oktatáshoz kapcsolódó iskolai működés kérdéseire.

Ezután a megyei és a fővárosi diákparlament küldöttei közül választva felállt az Országos Diáktanács, melynek feladata: a minisztérium partnereként az ajánlás gondozása, és a két parlament közötti időszakban a működés biztosítása.

 

Nagyon felemelő és megtisztelő volt a fiatalok szemében látni a jövő reményének csillogását.

 

Némethné Csentei Gabriella

Tags

Ballagási kisfilm

ESEMÉNYNAPTÁR

december 2021
hkscpsv
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« nov   jan »

Fontos információk

E-Kréta belépés

Hasznos információk

Kapcsolat

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 143.
Tel.: +36 70 198 6561
Email: titkarsag@vorosmarty.hu

Archívum