Sok szeretettel köszöntjük megújult honlapunkon! Az előforduló hibákat folyamatosan javítjuk. Mindenkinek tartalmas, kellemes böngészést kívánunk!

Könyvtár

KÖNYVTÁRI HÍREK

MÁJUS HÓNAP KÖNYVE

DÉRY TIBOR: KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL

ahonapkonyve201705_1

A könyvet az iskolai könyvtárban találod.

 

Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 1971-ben jelent meg először. Formája szerint riport egy amerikai beategyüttes hangversenyéről, valójában jóval több: a korokon átívelő emberi agresszivitás és gonoszság rajza, azoknak az indulatoknak a fájdalmasan ironikus ábrázolása, amelyekkel minden időben és társadalomban szembeszegül a szeretet, szerelem és jóság újra és újra föllobbanó örök kísérlete.

(https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=70667&type=22)

A műből musical is készült, amelyet 1973-an mutattak be a Vígszínházban. A musical dalai nagy sikert értek el, amelyek a Locomotiv GT repertoárjának részét képezték.

 

Dalszöveg:

Hogyan mondjam el Neked,
Amit nem lehet,
Mert szó az nincs,
Csak képzelet.

Vinnélek, vinnélek,
Csak tudnám, merre vinnélek,
Elmennék, elmennék,
Csak tudnám, merre mehetnék!

Hogyan mondjam el Neked…

Volt egy föld, messze ég,
Elnyelte már a messzeség,
Ismerős volt nagyon,
De lehet, hogy csak gondolom.

Hogyan mondjam el Neked…
Vinnélek, jól tudod,
De nem tudod, nem is vállalod,
Indulnék, indulnék,
Ha egy utat, csak egyet tudhatnék.

Hogyan mondjam el Neked
Vinnélek, vinnélek…

Hogyan mondjam el Neked…

Hogyan mondjam el Neked…

Hogyan mondjam el Neked,
Amit nem lehet,
Mert nélküled
Élni nem lehet?

ahonapkonyve201705_2


ÁPRILIS HÓNAP KÖNYVE

TARZAN A DZSUNGEL URA

Tarzan1
A könyvet az iskolai könyvtárban találod.Edgar Rice Burroughs: Tarzan a dzsungel ura 

Olvasnivalót keresel a tavaszi szünetre? Miért nem olvasod el a Tarzan könyveket?

Burroughs 1912-ben írta meg az első Tarzan-regényét, Tarzan, a majomember címmel, mellyel ismertséget és elismerést szerzett. A történetet barátnője ihlette, akinek főnöke, Tom Barnett a hivatalban sokat mesélt az afrikai, ezen belül is a szenegáli vadászkirándulásáról, Afrika szépségéről, csodás világáról, a vad tájakról és a dzsungelről. Barátnője lelkesen mesélte a történeteket, így ezek Burroughs fantáziájában tovább éltek, képzeletben számtalan alkalommal járt Afrikában, a gondolatait pedig leírta. Az írásait tartalmazó füzetet Burroughs odaadta barátnőjének, aki a hivatalban is olvasva a füzetet, egyszer véletlenül főnöke asztalán felejtette, a főnöke pedig megtalálta és elolvasta. Ő javasolta, hogy Burroughs adja ki a művet.

Az első Tarzan-írás 1912 októberében jelent meg először az All-Story magazinban, melyért 700 dollárt kapott. Könyv alakban 1912 karácsonyán került kiadásra. A Tarzan könyvekből összesen 27 jelent meg.

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Edgar_Rice_Burroughs)

Tarzan2


Kedves Diákok!
Márciusban az érettségizőknek ajánlunk könyveket. Az angol és német nyelvből érettségizők figyelmébe ajánljuk a Kérdések és válaszok angol nyelvből és a Színes kérdések és válaszok német nyelvből című könyveket. A könyvek a szóbeli érettségihez nyújtanak segítséget és megtaláljátok őket a könyvtárban. Más érettségi tantárgyakhoz is találtok hasonló könyveket a könyvtárban, gyertek és kölcsönözzetek. Sok sikert az érettségihez.

1. Színes kérdések és válaszok német nyelvből

A kötet 20 fejezetet tartalmaz, mindegyik fejezet egy-egy nagyobb témakört fed le. A szóbeli vizsgára való felkészülést teszik eredményesebbé a beszélgetést, vitát, véleménykifejtést kezdeményező kérdések, illetve az ezeket követő mintaválaszok. A kérdések megegyeznek az érettségin és a nyelvvizsgákon előforduló leggyakoribb kérdésekkel, a mintaválaszok pedig felölelik a vizsgákon felmerülő összes lehetséges témát. Minden kérdéssort egy német–magyar szószedet követ, amely az adott téma legfontosabb szavait tartalmazza. A megszerzett ismereteket a tanulók az olvasott, illetve hallott szöveg értését ellenőrző feladatokkal fejleszthetik, illetve ellenőrizhetik.

nemet

2. Kérdések és válaszok angol nyelvből

A könyv fő célja, hogy segítséget nyújtson mind az egynyelvű, mind a kétnyelvű nyelvvizsgák és érettségi vizsgák szóbeli részére készülőknek. Olyan felkészítő anyag, amely nemcsak hasznos, hanem élvezetes is. Tartalmazza a vizsgákon előforduló húsz leggyakoribb témakört, az egészen általánostól a kicsit specifikusabbig, és kérdés- felelet formájában dolgozták fel őket. Minden fejezetet egy olyan szószedet zár, mely az adott témával kapcsolatos alapvető, de legfrissebb és leggyakrabban használt szavakat és kifejezéseket is tartalmazza.

angol


Februári könyvajánló

envagyAz Én vagy senki garantáltan beszippant! A hét főszereplőn keresztül megmutatja, hogy mindenkinek van problémája, hogy hova vezet az, ha a szülők elhanyagolják a gyerekeket, vagy mi történik, ha a barátok nem figyelnek egymásra.

Mészáros Dorka pörgős krimije nemcsak az olvasást szeretteti meg a középiskolásokkal, hanem rávilágít egy sor olyan problémára, melyekkel ez a korosztály mindennap szembenéz: kirekesztés, önértékelési probléma, zaklatás, kisebbségi érzés, testkép-zavar, identitás-gondok, elhanyagoltság. Az Én vagy senki tanulságos és egyben lebilincselő olvasmány a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt.

Azért ajánlom a könyvet: „Miért fontos az Én vagy senki? Mert egy olyan témát feszeget, ami fontos. Amire egy pedagógusnak időt kellene szakítania: hogy mi áll egy-egy viselkedés hátterében. Mi a valódi oka annak, hogy szomorú, hogy káromkodik, hogy dühös. Aki ezt elolvassa, másként fog tekinteni a diákjaira és már olvasás közben körvonalazódni fog egy lista a fejében, melyik diákjainak adja oda.

Senki sem tökéletes, de ez így van jól… Viszont mi van akkor, ha valaki azt mutatja magáról, hogy minden rendben? A tökéletességet könnyű eljátszani, pláne, ha magadra vagy utalva a problémáiddal. Elhanyagolni valakit szintén nagyon egyszerű, és most nemcsak a szülő-tini kapcsolatra kell gondolni, hiszen a barátainkat is ugyanúgy parkolópályára tehetjük. Az Én vagy senki egy izgalmas krimi, ami garantáltan beszippant – és ennél még több is. Arra világít rá a hét erős karakterű főszereplőn keresztül, hogy mindenkinek van problémája, hogy egyedül senki nem képes megbirkózni egy traumával, és hogy együtt sokkal erősebbek vagyunk. A kamaszoknál semmi nem mindegy – a legkisebb apróság is üvöltő segélykiáltás lehet, de kell hozzá egy szemüveg, amivel láthatod. Ők is kellenek hozzá. És te is.

Keresd a könyvet a könyvesboltokban vagy rendeld meg itt: www.pagony.hu/en-vagy-senki

A könyv trailerét itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=r0JBXJXD7wM


Január hónap könyve: A keresztes hadjáratok

A Mi Micsoda sorozat izgalmas kötetében megismerhetjük: hogyan indítottak keresztes hadjáratokat a nyugati keresztények, miután a szeldzsukok elfoglalták Jeruzsálemet és a Megváltó sírját. A pápa felhívására ezrek indultak fegyveres zarándokútra. Kétszáz évvel később veszi kezdetét a keresztények utolsó keresztes hadjárata, amely a legtöbb elődjéhez hasonlóan jelentéktelen eredményekkel, de annál nagyobb véráldozattal járt.

Igaz ügyért vívták-e a Földközi-tenger medencéjében 700 évvel ezelőtt a rengeteg véráldozatot követő vallásháborúkat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésről fogalmazódnak meg bennünk e történelmi kalauz olvasása során, s az, hogy megérte-e a jelentéktelen, eredményekért, engedményekért ilyen fantasztikus háborúkat viselni.

A könyvet megtalálod az iskola könyvtárában.

mimi947406-nagy


December hónap könyve:
Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok

Gerald Durrell, a Családom és egyéb állatfajták világhírű szerzője, a Madarak, vadak, rokonok lapjain a kedvesen bolondos család – a gondos és gondterhelt mama, az örökké elégedetlen Larry (nem is beszélve hóbortos barátainak kimeríthetetlen köréről), a fegyverek szakértője: Leslie, és a szerelmetes természetű Margo, végül pedig, de nem utoljára, minden rendű és rangú állatnak fáradhatatlan pártfogója: maga Gerry – korfui kalandjainak újabb csokrát nyújtja át, a napsütötte görög sziget dús díszletei között, idilli békében, távol a világ zajától.

covers_87268


Kedves Diákok! November hónap könyve P. Howard: Elveszett cirkáló című mű. Ebben a könyvben magával ragadó kalandokkal és Rejtő elévülhetetlen humorával találkozhattok. Kattints ide a könyv részletes leírásához!

Kedves Diákok! Októberben a hónap könyve Jaroslav Hasek: Svejk egy derék katona kalandjai a világháborúban című könyv. Ez a humoros regény az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregét figurázza ki. A könyvet megtaláljátok az iskola könyvtárában. Hoszabb leíráshoz kattints ide!


Olvasni jó! 2016. október 8-án tartják országszerte az Olvasás Éjszakáját, mely programhoz iskolánk is csatlakozott. Keressétek az Olvasósarkot péntektől az iskolában. Jó böngészést!


A KÖNYVTÁR NYITVATARTÁSA

kt_open

Ballagási kisfilm

ESEMÉNYNAPTÁR

december 2021
hkscpsv
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« nov   jan »

Fontos információk

E-Kréta belépés

Hasznos információk

Kapcsolat

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 143.
Tel.: +36 70 198 6561
Email: titkarsag@vorosmarty.hu

Archívum