Sok szeretettel köszöntjük megújult honlapunkon! Az előforduló hibákat folyamatosan javítjuk. Mindenkinek tartalmas, kellemes böngészést kívánunk!

Történet

ISKOLÁNK TÖRTÉNETE

A várpalotai Közüzemi Vállalat jelenlegi telephelyén 1953-ig működött a 323. sz. Építőipari Szakmunkásképző Intézet. Ez az iskola kőműves, vasbetonszerelő, szobafestő – mázoló szakmájú tanulók képzésével foglalkozott. Mint várpalotai iskola 1953-ban megszűnt és Székesfehérvárra költözött át.

Az MTH 323. sz. Építőipari Tanuló Intézet alapításáról szóló hivatalos határozatot, dokumentumot vagy okiratot sajnos nem találtam. A visszaemlékezésekből arra lehet következtetni, hogy még 1953-ban megszületett a döntés, hogy a volt csendőr laktanya épületét tanoncoktatás céljára kell átalakítani. A tényleges működés megkezdése: 1954. április 5.

Az államosítás után a központi beruházások érdekében sürgősen szükség volt építőipari szakmunkások képzésére. Így Székesfehérvárra szinte az egész ország területéről küldtek tanulókat, az őket beiskolázó vállalatok. Összesen 100 főt. 1962-ig csak kőműves szakmára oktatott az iskola. A képzési idő március 1-vel kezdődött, és januárban már szakmunkás vizsgát tehettek a tanulók. 1957. márciustól a tanoncidő kettő évre változott. 1959-ben alakult meg az első Szakmunkás vizsga Bizottság. 1960-as évektől már csak Fejér-, és a környező megyékből fogadtunk tanulókat, de a létszámbővítésre és más szakmák oktatására egyre nagyobb igény mutatkozott.

Megindult az építkezés és a szolgálati lakásból, 250 fős konyhából, étteremből, 160 fős tanulóotthonból, klubhelyiségekből álló épületkomplexum 1962 őszére teljesen elkészült. Ettől az évtől az építőipari tanulók áprilisi felvétele megszűnt, és őket is a szeptemberi tanulóév kezdéssel lehetett beiskolázni. A szakmai képzés időtartama a tetőfedő és vízszigetelő szakmák kivételével három évre emelkedett. A képzést nyolc szakmában indíthattuk, közel 300 tanulóval. Két év elteltével már tizenegy szakma oktatását, több mint 700 fő részére biztosítottuk. A fenntartási és felügyeleti szervek is több alkalommal változtak. Kezdetekben MTH, majd MÜM, végül 1974-től megyei és városi hatáskörbe került. 1974-75-ös tanévtől profiltisztítás címén a csőhálózat- és berendezés szerelő szakma, majd 1976-tól az épületasztalos és bútorasztalos szakmák képzését is átveszi az iskola.

A nagyarányú létszámnövekedést és a két műszakos oktatás zsúfoltságát enyhítendő, 1976-tól újabb beruházásokra került sor. Az új épületszárny tanműhelyeket, kiszolgáló helyiségeket és négy új tantermet foglalt magába. Ezzel szinte egy időben, külön épületként valósult meg a tornaterem, az emeleten könyvtárral, olvasóval és klubhelyiséggel. 1979-es átadáskor nem csak az új épületnek, hanem a teljes iskola központi fűtés rendszerének és kazánházának is örülhettünk.

1981-83 között újabb nyolc tanterem épült meg, így biztosíthattuk az egyműszakos tanítást. A tanuló létszám 1982 és 1992 között 1000 fő felett volt. A demográfiai hullám csúcsát 1987-re prognosztizálták, de a legtöbb tanulót 1991-92-es tanévben iskoláztuk be.
A rendszerváltást követően a nagyüzemi vállalatok, szövetkezetek kiléptek a gyakorlati oktatás finanszírozásából. A válsághelyzetet a Tanműhelyért Alapítvány segítségével sikerült megoldani úgy, hogy 1993-ban egy építőmesteri tanműhely, és egy asztalosipari épületszárny átadásával összesen mintegy 410 tanuló gyakorlati, tanműhelyi képzését biztosítottuk. A produktív gyakorlást intézeti bérmunka vállalásával sikerült megoldani.

Az iskolai szerkezet váltásra már 1989-ben megfogalmazódott az igény, de csak 1991-92-ben indíthattuk a faipari szakközépiskolai osztályt. A szakmunkás képzésben az IPOSZ osztályok indítása jó kezdeményezésnek tűnt, hiszen az aktuális társadalmi igényeket tükrözte a tantervben meghatározott új tantárgyak rendszere. 1995-96-os tanévben megkezdtük az ötödik évfolyamban a faipari technikusképzést és a NAT-ra való felkészülés jegyében a 2+2-es rendszerű szakmunkás képzést. A felszabadult szakmunkás tanulóink részére 1996-ban érettségit adó 2 éves intenzív nappali tagozatos osztály indult. 1998-ban a NAT szerinti 9. Évfolyamot, 2000-ben az új OKJ-s szakmák, valamint a második (épületgépészeti) szakközépiskolai osztályok képzését kezdtük meg.

A háború utáni újjáépítés, majd az 50-es évek nagyarányú központi beruházásai szükségessé tették építőipari szakemberek, és így építőipari tanonciskolák alapítását. A fejlődés és az iparosokkal szemben támasztott igények folyamatosan megjelentek az oktatási időben, a tanított szakmákban, a tantervekben, a tantárgyakban és óraszámokban.

Egy szakmunkásképző iskola működése, fejlődése és sikeressége attól függ, hogy mennyire veszi figyelembe a társadalmi igényeket, és az ezekre épülő, ezeket tükröző törvényeket, rendeleteket és határozatokat. Székesfehérvár város ipari fejlődése, lakosságának növekedése, illetve a növekedést megalapozó lakásépítések, valamint infrastruktúrájának kialakítása az építőipari szakemberek nélkül elképzelhetetlen lett volna. Az iskolánk működése, sikeressége tehát abban áll, hogy a szakemberek képzésével biztosította mindazt a hatalmas fejlődést, amit Székesfehérvár és a környező települések építkezései tanúsítottak. A társadalmi igényeket tükröző törvények hatására a szakképző iskoláknak egyre inkább a helyi és regionális igényeket rugalmasan kiszolgáló intézményévé kell válnia.
A tanárok, szakoktatók, nevelők a diákjaikkal együtt büszkén tekinthetnek vissza az iskola közel öt évtizedének történetére, mindennapjaira és jeles eseményeire.

Ballagási kisfilm

ESEMÉNYNAPTÁR

december 2021
hkscpsv
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« nov   jan »

Fontos információk

E-Kréta belépés

Hasznos információk

Kapcsolat

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 143.
Tel.: +36 70 198 6561
Email: titkarsag@vorosmarty.hu

Archívum